Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

Jadłospis

     

Informacja dotycząca żywienia dzieci w przedszkolu

Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:
Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.
Alergen nr 5 – Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu. gorczycy.
Alergen nr 6 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 7 – Seler i produkty pochodne.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie pod odpowiednią datą.

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji nauczycielowi w grupie.

UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się z w/w rozporządzeniem

     

   

 Jadłospis na bieżący tydzień od 15.12.25r. (poniedziałek) - 19.12.2025r. (piątek)

 

 

PONIEDZIAŁEK 15.12.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), szynką, sałatą, ogórkiem kiszonym,  kawa zbożowa (żyto) z mlekiem.

Obiad – zupa pomidorowa (seler, śmietana z mleka) z makaronem (mąka pszenna), naleśniki (mąka pszenna, jaja, mleko) z dżemem, marchew „do ręki”, woda z cytryną.

Podwieczorekpieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), wędliną, ketchupem, ogórek świeży „do ręki”,  ciepłe mleko, jabłko.

WTOREK 16.12.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), twarożkiem (mleko, śmietana z mleka), rzodkiewką, szczypiorem, herbata z miodem i cytryną.

Obiad - zupa barszcz czerwony (seler, śmietana z mleka), kotlety mielone (pszenica, jaja), mizeria z ogórków         w śmietanie (białko mleka), ziemniaki puree (białko mleka) z koprem, woda z miętą.

Podwieczorek – budyń kakaowy (mleko), banan, woda.

ŚRODA  17.12.2025

Śniadanie bułka grahamka (pszenica graham, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), polędwicą, papryką świeżą, kakao(mleko).

Obiad – zupa ogórkowa (seler, śmietana z mleka) z ziemniakami, spaghetti (mąka pszenna, jaja) z sosem warzywno-mięsnym, żółtym serem (mleko), ziołami, woda z miodem i cytryną.

Podwieczorek – ryż na mleku z jogurtem (mleko), musem bananowym, gruszka „do ręki”, herbata czarna.

CZWARTEK 18.12.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane  (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), żółtym serem tartym(mleko), pomidorem, kakao (białko mleka).

Obiad – zupa krupnik (seler) z ziemniakami, makaron (mąka pszenna) na słodko z twarogiem (białko mleka)                   i musem truskawkowym, kalarepa „do ręki”, kompot wiśniowy.

Podwieczorek – koktajl mleczny bananowo-brzoskwiniowy, chrupki kukurydziane.

PIĄTEK 19.12.2025

Śniadaniepieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka), ogórkiem świeżym, parówka cielęca na ciepło z ketchupem, kawa zbożowa z mlekiem (białko mleka)

Obiad – zupa wiejska (seler, mąka pszenna, jaja) z kaszą jęczmienną, kotlet rybny (jaja, mąka pszenna), surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, ziemniaki z koprem, woda z cytryną.

Podwieczorekkisiel truskawkowy, jogurt (białko mleka) Actimel, mandarynka.

 

 

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2025-12-15 13:32:30
Ilość wyświetleń: 25894

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej