Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Jadłospis

                        
JADŁOSPISY
           

 przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

 

 W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu.

Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.

Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.

Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne  otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.

INFORMACJA O ALERGENACH !!!

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).

9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

10Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

12. Dwutlenek siarki.

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).

 

             Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny  dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz  poniżej na stronie internetowej przedszkola (dwutygodniowy).

Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.

 

Jadłospis na tydzień 

18 listopada - 29 listopada

 

Poniedziałek 18.11.2019

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, twarogiem, rzodkiewką, herbata rumiankowa z miodem.

Obiad – zupa kalafiorowa z ziemniakami, leczo z kiełbasą, warzywami, kasza kuskus, ogórek kiszony, woda z miętą i pomarańczą.

Podwieczorek – ciasto marchewkowe, ciepłe mleko, jabłko.

 

 

Wtorek 19.11.2019

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, łososiem wędzonym, ogórkiem kiszonym, szczypiorem, kakao.

Obiad – zupa wiejska z zacierkami, pieczeń rzymska w ciemnym sosie pieczeniowym, fasolka szparagowa żółta z bułką tartą i masłem, ziemniaki z koprem, woda z cytryną.

Podwieczorek - jabłko pieczone z cynamonem, wafle ryżowe, ciepłe mleko.

 

Środa 20.11.2019

Śniadanie – bułka z ziarnami, masłem, wędliną, sałatą, pomidorem, herbata z cytryną.

Obiad – zupa szczawiowa z jajkiem, ryż z jagodami i śmietaną, napój imbirowy.

Podwieczorek – pieczywo żytnie z masłem, tartym żółtym serem, ogórkiem świeżym, kawa zbożowa czarna.

 

Czwartek 21.11.2019

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, pastą jajeczną, papryką świeżą, herbata z melisy.

Obiad – zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną, pulpety z indyka ze szpinakiem gotowane na parze w sosie porowo-koperkowym, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka, ziemniaki z koprem, woda z miętą i cytryną.

Podwieczorek – gruszka gotowana z cynamonem i goździkami, paluchy kukurydziane, kawa zbożowa z mlekiem.

 

Piątek 22.11.2019

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, polędwicą, ogórkiem świeżym, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad – zupa pomidorowa z makaronem, kotlet z piersi kurczaka w ziołach, sałata w śmietanie z rzodkiewką, ziemniaki z koprem, sok pomarańczowy.

Podwieczorek – ryż na mleku z malinami.

 

Poniedziałek 25.11.2019

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, szynką, sałatą, ogórkiem świeżym, kawa zbożowa

z mlekiem.

Obiad – zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, naleśniki z twarogiem i brzoskwiniami, woda z miętą

i pomarańczą.

Podwieczorek – bułka maślana z masłem, banan, herbata z cytryną.

 

 

Wtorek 26.11.2019

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, jajkiem, sałatą, pomidorem, szczypiorem, herbata

z miodem i cytryną.

Obiad – zupa pomidorowa z brązowym ryżem, kolorowy kociołek z mięsem drobiowym i warzywami, surówka z białej kapusty i marchwi, kompot gruszkowy z goździkami.

Podwieczorek - budyń z kaszy jaglanej z bananami, herbata z cytryną, jabłko.

 

Środa 27.11.2019

Śniadanie – bułka pszenna z masłem, twarogiem, dżemem, herbata z cytryną, marchew.

Obiad – zupa szpinakowa z ziemniakami, spaghetti z sosem warzywno-mięsnym, żółtym serem, ziołami, woda z miętą.

Podwieczorek – owsianka z jabłkiem, żurawiną, rodzynkami, słonecznikiem, paluchy kukurydziane.

 

Czwartek 28.11.2019

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem, sałatą, papryką świeżą, herbata z cytryną.

Obiad – zupa selerowa z ziemniakami, risotto z mięsem i warzywami, surówka z marchwi i jabłka, woda z miętą.

Podwieczorek – kasza manna na gęsto, gruszka.

 

Piątek 29.11.2019

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, polędwicą, ogórkiem kiszonym, ciepłe mleko z laską wanilii.

Obiad – zupa krupnik z kaszą jęczmienną, ryba pieczona pod pierzynką warzyw w sosie śmietanowo-koperkowym, surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka, ziemniaki z koprem, sok jabłkowy.

Podwieczorek – chałka drożdżowa z masłem i miodem, ciepłe mleko, pomarańcza.

Data dodania: 2017-01-12 21:25:32
Data edycji: 2019-11-14 10:17:15
Ilość wyświetleń: 2951

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Twój Boks
Dowolna informacja
Przykładowy button
Facebook