Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Jadłospis

Jadłospis

                        
JADŁOSPISY
           

 przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

 

 W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu.

Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.

Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.

Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne  otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.

INFORMACJA O ALERGENACH !!!

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).

9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

10Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

12. Dwutlenek siarki.

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).

 

             Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny  dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz  poniżej na stronie internetowej przedszkola (dwutygodniowy).

Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.

 

Jadłospis na tydzień 

Poniedziałek 02.03.2020

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, szynką, sałatą, ogórkiem świeżym, szczypiorem,

kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad – zupa kapuśniak ze świeżej kapusty, naleśniki z dżemem, woda z miętą, banan.

Podwieczorek – owsianka z gruszką, żurawiną, cynamonem, chrupki kukurydziane.

 

Wtorek 03.03.2020

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem, rzodkiewką, herbata z cytryną.

Obiad – zupa żurek z białą kiełbasą, klopsiki w sosie koperkowym z kaszą kuskus, mizeria z ogórków

w śmietanie, sok pomarańczowy.

Podwieczorek – budyń kakaowy, mandarynka.

 

Środa 04.03.2020

Śniadanie – bułka fitness z masłem, wędliną , sałatą, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad – zupa owocowa z makaronem, kopytka z sosem pieczarkowym, buraczki zasmażane na ciepło, woda z cytryną.

Podwieczorek – ciasteczka owsiane z bakaliami, kawa zbożowa z mlekiem.

 

Czwartek 05.03.2020

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, pastą mięsną, ogórkiem kiszonym, szczypiorem, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad – zupa barszcz ukraiński, pierogi z twarogiem na słodko, woda z miętą, marchew.

Podwieczorek – kasza manna na gęsto z żurawiną, banan

 

Piątek 06.03.2020

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, polędwicą, papryką świeżą, ciepłe mleko.

Obiad – zupa marchewkowa, filet rybny na parze z brokułami, surówka z kiszonej kapusty, marchwi

i jabłka, ziemniaki z koprem, napój imbirowy z miodem i cytryną.

Podwieczorek - koktajl mleczny truskawkowo-bananowy, rogal z masłem.

 

Poniedziałek 09.03.2020

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, szynką, ogórkiem świeżym, kakao.

Obiad – zupa fasolowa, makaron z kurczakiem, brokułami, szpinakiem w sosie curry, surówka

z marchwi i jabłka, sok pomarańczowy.

Podwieczorek – koktajl mleczny z bananami, wafle tortowe.

 

 

Wtorek 10.03.2020

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, pastą jajeczną, papryką świeżą, szczypiorem,

herbata rumiankowa.

Obiad – zupa brokułowa, pierogi leniwe z masłem, cukrem i cynamonem, woda z cytryną, marchew.

Podwieczorek - owoce mieszane – jabłko, pomarańcza, gruszka, winogrono, ananas, wafle ryżowe, woda z miętą.

 

Środa 11.03.2020

Śniadanie - pieczywo mieszane z masłem, pastą-rybno serową z makreli, rzodkiewką, ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad – zupa barszcz czerwony, pieczone udko z kurczaka, ryż brązowy z marchewką i groszkiem, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka, woda z cytryną.

Podwieczorek – zupa mleczna z płatkami owsianymi, jabłkiem, rodzynkami i cynamonem.

 

Czwartek 12.03.2020

Śniadanie – bułka fitness z masłem, twarogiem, ogórkiem świeżym, herbata z miodem i cytryną.

Obiad – zupa z czerwonej soczewicy, kulki mięsne w ziołowym sosie, pomidory w śmietanie z cebulą, ziemniaki z koprem, kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek – zupa mleczna z białym ryżem, banan.

 

Piątek 13.03.2020

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, polędwicą, papryką świeżą, , herbata z cytryną.

Obiad – zupa porowo-ziemniaczana, makaron ze śmietaną i truskawkami, woda z miętą.

Podwieczorek – pieczywo żytnie z masłem, żółtym serem, sałatą, pomidorem, herbata rumiankowa.

 

Data dodania: 2017-01-12 21:25:32
Data edycji: 2020-03-02 21:07:03
Ilość wyświetleń: 3484

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Twój Boks
Dowolna informacja
Przykładowy button
Facebook