
Informacja dotycząca żywienia dzieci w przedszkolu
Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:
Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.
Alergen nr 5 – Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu. gorczycy.
Alergen nr 6 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 7 – Seler i produkty pochodne.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie pod odpowiednią datą.
Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji nauczycielowi w grupie.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się z w/w rozporządzeniem
Jadłospis na bieżący tydzień od 17.11.25r. (poniedziałek) - 21.11.2025r. (piątek)
PONIEDZIAŁEK 17.11.2025
Śniadanie – parówka na ciepło z ketchupem, pieczywo mieszane z masłem , żółtym serem , ogórkiem świeżym, kakao
Obiad - zupa ryżowa z ziemniakami, racuchy drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem, woda z miętą.
Podwieczorek – banan , wafle ryżowe, rodzynki, orzechy nerkowca, ciepłe mleko.
WTOREK 18.11.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem szynką, sałatą, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem
Obiad – zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron w sosie z kurczakiem , warzywa na patelnię z masłem , sok jabłkowy.
Podwieczorek – chałka drożdżowa z masłem , ciepłe mleko, mandarynka.
ŚRODA 19.11.2025
Śniadanie – bułka grahamka z masłem , twarogiem , dżemem truskawkowym, herbata z cytryną.
Obiad – zupa jarzynowa z ziemniakami, pieczone pałki z kurczaka, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka, ryż biały,
Woda z cytryną.
Podwieczorek – budyń waniliowy , gruszka.
CZWARTEK 20.11.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, pastą rybno-serową z makrelii twarogu , rzodkiewka i papryką świeżą, herbata z miodem i cytryną.
Obiad – zupa żurek z białą kiełbasą i ziemniakami, pieczeń rzymska w ciemnym sosie pieczeniowym , surówka z marchewki i jabłka, ziemniaki z koprem, kompot wiśniowy.
Podwieczorek – ryż na mleku na gęsto , wafle tortowe , owoc, woda.
PIĄTEK 21.11.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem , pastą jajeczną, pomidorem, ciepłe mleko.
Obiad – barszcz ukraiński z ziemniakami, makaron ze śmietaną i truskawkami, woda z cytryną.
Podwieczorek – pieczywo mieszane z masłem , szynką, pomidorem, ogórkiem świeżym, kakao
„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

82-200 Malbork
Mickiewicza 40