Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Jadłospis

Jadłospis

                        
JADŁOSPISY
           

 przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

 

 W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu.

Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.

Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.

Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne  otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.

INFORMACJA O ALERGENACH !!!

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).

9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

10Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

12. Dwutlenek siarki.

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).

 

             Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny  dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz  poniżej na stronie internetowej przedszkola (dwutygodniowy).

Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.

 

Jadłospis na tydzień  7 września - 18 września

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

 

Dzień 07.09.2020

 

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, jęczmień, żyto, sezam, ziarna soi ) z masłem ( mleko ), polędwicą, pomidorem, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.

Obiad: Zupa kalafiorowa ( seler, śmietana z mleka), gulasz wieprzowy ( śmietana z mleka, mąka pszenna) z kaszą jęczmienną, ogórek kiszony z cebulką, sok jabłkowy.

Podwieczorek: Bułka grahamka ( pszenica ) z masłem ( mleko ), pastą jajeczną, rzodkiewką, szczypiorem, kawa zbożowa ( żyto ) czarna.

 

Dzień 08.09.2020

 

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem ( mleko ), szynką, ogórkiem świeżym, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.

Obiad: Zupa grochowa ( seler ), kotlet mielony ( pszenica , jaja ), ziemniaki z koprem, sałata w śmietanie ( z mleka ), woda z cytryną .

Podwieczorek: Budyń kakaowy ( mleko ), jabłko.

 

 

Dzień 09.09.2020

 

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem ( mleko ), rybą wędzoną, rzodkiewką, herbata z miodem i cytryną.

Obiad: Zupa jarzynowa z zielonych warzyw ( seler ), ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem oraz śmietaną ( mleko ), woda z miętą.

Podwieczorek: Gofry ( mąka pszenna, jaja, mleko ), jabłko, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem.

 

Dzień 10.09.2020

 

Śniadanie: Bułka pszenna ( pszenica ) z masłem ( mleko ), z twarogiem ( mleko ), dżemem, marchew, herbata z cytryną i miodem.

Obiad: Zupa szpinakowa ( seler, śmietana z mleka ), spaghetti ( makaron – mąka pszenna, jaja) z sosem warzywno –mięsnym i żółtym serem ( z mleka ), kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Płatki owsiane z mlekiem, żurawiną, rodzynkami, gruszka.

 

Dzień 11.09.2020

 

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem ( mleko), żółtym serem ( mleko ), papryką świeżą, herbata z cytryną i miodem.

Obiad: Zupa z fasolki szparagowej ( seler, śmietana z mleka), gulasz z indyka ( śmietana z mleka, mąka pszenna ) z kaszą jęczmienną, surówka z marchewki i jabłka, woda z cytryną.

Podwieczorek: Kasza manna na gęsto ( pszenica, mleko ) z musem truskawkowym.

 

Dzień 14.09.2020

 

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem (mleko ), szynką, papryką świeżą, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.

Obiad: Zupa kapuśniak ze świeżej kapusty ( seler ), naleśniki ( mąka pszenna, jaja, mleko ) z dżemem, banan, woda z cytryną.

Podwieczorek: Zupa mleczna z płatkami owsianymi ( owies ) i gruszką, chrupki kukurydziane.

Dzień 15.09.2020

 

Śniadanie: Pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem

( mleko ), polędwicą, pomidorem, ciepłe mleko.

Obiad: Zupa marchewkowa ( seler ), filet rybny smażony ( mąka pszenna ), ziemniaki z koprem, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka, woda z cytryną.

Podwieczorek: Jogurt naturalny ( z mleka ) z truskawkami, paluchy kukurydziane.

 

Dzień16.09.2020

 

Śniadanie: Bułka wieloziarnista ( pszenica, soja ) z masłem ( mleko ), wędliną drobiową, pomidorem, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.

Obiad: Zupa koperkowa ( seler), kopytka (mąka pszenna, jaja ) z zasmażaną kapustą, marchew, woda z cytryną.

Podwieczorek: Rogal z makiem ( mąka pszenna, jaja ) i masłem ( masło), banan, ciepłe mleko.

Dzień17.09.2020

 

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ), z masłem ( mleko), żółtym serem ( mleko), rzodkiewką, herbata z cytryną i miodem.

Obiad: Zupa żurek ( seler, śmietana z mleka ) z białą kiełbasą, klopsiki w sosie koperkowym ( śmietana z mleka, mąka pszenna) z kaszą kus kus ( pszenica) , gotowana marchewka mini z masłem ( mleko), sok pomarańczowy.

Podwieczorek: Budyń waniliowy ( mleko ), gruszka.

 

Dzień 18.09.2020

 

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem ( mleko), pastą mięsną (majonez z jaja ) ogórkiem kiszonym, szczypiorem, kawa zbożowa ( żyto) z mlekiem i miodem.

Obiad: Zupa barszcz ukraiński ( seler, śmietana z mleka ), pierogi ( mąka pszenna, jaja ) na słodko z twarogiem ( mleko ), marchew, woda z miętą.

Podwieczorek: Kisiel wiśniowy, paluchy kukurydziane, woda.

 

 

 

 

 

Data dodania: 2017-01-12 21:25:32
Data edycji: 2020-09-09 09:56:52
Ilość wyświetleń: 4428

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Twój Boks
Dowolna informacja
Przykładowy button
Facebook