Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Jadłospis

Jadłospis

                        
JADŁOSPISY
           

 przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

 

 W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu.

Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.

Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.

Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne  otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.

INFORMACJA O ALERGENACH !!!

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).

9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

10Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

12. Dwutlenek siarki.

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).

 

             Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny  dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz  poniżej na stronie internetowej przedszkola (dwutygodniowy).

Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.

 

Jadłospis na tydzień 4 maja do 14 maja 2021

 

Dzień 04.05.2021

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem (mleko ), szynką, papryką świeżą, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.

Obiad: Zupa kapuśniak ze świeżej kapusty ( seler ), naleśniki ( mąka pszenna, jaja, mleko ) z dżemem, banan, woda z cytryną.

Podwieczorek: Zupa mleczna z płatkami owsianymi ( owies ) i gruszką, chrupki

Dzień 05.05.2021

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem ( mleko), serem żółtym ( z mleka ), papryką świeżą, herbata z cytryną i miodem.

Obiad: Zupa brokułowa ( seler, śmietana z mleka ), pierogi leniwe ( mąka pszenna, jaja, twaróg z mleka ) z cynamonem, marchew, woda z miętą.

Podwieczorek: Banan, biszkopty ( mąka pszenna, jaja ), woda.

Dzień 06.05.2021

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem (mleko ), rybą wędzoną, ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.

Obiad: Zupa barszcz czerwony ( seler, śmietana z mleka ), pieczone udko z kurczaka , ziemniaki z koprem, zasmażana marchewka z groszkiem ( mąka pszenna, masło z mleka ), woda z cytryną.

Podwieczorek: Jogurt naturalny ( z mleka ) z bananami, chrupki kukurydziane.

Dzień 07.05.2021

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem mleko ), szynką, pomidorem, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.

Obiad: Zupa fasolowa ( seler ), makaron ( mąka pszenna, jaja ) ze śmietaną ( mleko ) i truskawkami, woda z miętą.

Podwieczorek: Pieczywo żytnie ( żyto, jęczmień ) z masłem ( mleko ), pomidorem i szczypiorem, herbata z cytryną i miodem.

 

 

 

 

 

Dzień 10.05.2021

Śniadanie: Jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem ( mleko) i pomidorem, herbata z cytryną i miodem.

Obiad: Zupa barszcz biały ( seler, śmietana z mleka ), kotlet mielony ( pszenica, jaja ) z ziemniakami, mizeria z ogórków świeżych ze śmietaną ( z mleka ), kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek: Ryż z jogurtem ( mleko) i bananami, woda.

Dzień 11.05.2021

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem (mleko), pastą rybną, rzodkiewką, szczypiorem, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem ( seler, śmietana z mleka ), jajko w sosie musztardowym (gorczyca, mąka pszenna, śmietana z mleka), ziemniaki z koprem, surówka z kapusty pekińskiej i marchewki, kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek: Kisiel truskawkowy, paluchy kukurydziane.

Dzień 12.05.2021

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko ), szynką, rzodkiewką, szczypiorem, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.

Obiad: Zupa krupnik ( seler ) z kaszą jęczmienną, stek wieprzowy ( jaja ) z cebulką, ziemniaki z koprem, ogórek kiszony, sok pomarańczowy.

Podwieczorek Bagietka ( mąka pszenna ) z masłem ( mleko ), pomidorem i szczypiorkiem, ciepłe mleko.

Dzień 13.05.2021

Śniadanie: Bułka fitness ( pszenica, soja ) z masłem ( mleko), wędliną, papryką świeżą, herbata z cytryną i miodem.

Obiad: Zupa jarzynowa ( seler ) ze śmietaną ( z mleka ), makaron ( mąka pszenna, jaja) w śniegu ( z twarogiem – z mleka ) i musem truskawkowym, woda z cytryną.

Podwieczorek: Zupa mleczna z ryżem ( mąka pszenna, jaja ), mandarynka

Dzień 14.05.2021

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem (mleko), żółtym serem ( mleko ), pomidorem, herbata z cytryną i miodem.

Obiad: Zupa wiejska ( seler ) z zacierkami ( mąka pszenna, jaja, śmietana z mleka ) i ziemniakami, klopsiki z mięsa mieszanego ( jaja, pszenica, śmietana z mleka ) ziemniaki z koprem, buraczki z cebulką, woda z miętą.

Podwieczorek: Chałka drożdżowa ( mąka pszenna, jaja ) z masłem ( mleko), mandarynka, ciepłe mleko.

 

Data dodania: 2017-01-12 21:25:32
Data edycji: 2021-04-30 19:02:07
Ilość wyświetleń: 6429

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Facebook