Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Jadłospis

Jadłospis

                        
JADŁOSPISY
           

 przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

 

 W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu.

Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.

Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.

Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne  otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.

INFORMACJA O ALERGENACH !!!

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).

9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

10Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

12. Dwutlenek siarki.

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).

 

             Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny  dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz  poniżej na stronie internetowej przedszkola (tygodniowy).

Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.

 

Jadłospis na tydzień od 15 marca do 22 marca

 

 

PIĄTEK 15.03.2024

Śniadanie – bułka grahamka z masłem, żółtym serem, ogórkiem świeżym, herbata miętowa.

Obiad – zupa brokułowa z kaszą jaglaną i ziemniakami, gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka, sok jabłkowy.

Podwieczorek – kisiel truskawkowy, wafle zbożowo-ryżowe, woda.

Poniedziałek 18.03.2024

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, szynką, sałatą, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad – zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-ziołowym, surówka z marchewki jabłka, sok jabłkowy.

Podwieczorek – chałka drożdżowa z masłem, ciepłe mleko, mandarynka.

Wtorek 19.03.2024

Śniadanie – parówka na ciepło z ketchupem, pieczywo mieszane z masłem, ogórkiem świeżym, kakao.

Obiad - zupa barszcz ukraiński z ziemniakami, racuchy drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem, woda z cytryną.

Podwieczorek – banan, bakalie, wafle ryżowe, woda z miętą

Środa 20.03.2024

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, pastą rybną z makreli i twarogu, ogórkiem kiszonym, szczypiorem, kawa zbożowa z mlekiem i miodem.

Obiad – zupa ryżowa, pieczone pałki z kurczaka, ziemniaki puree, marchewka z groszkiem zasmażana na ciepło, napój imbirowy z cytryną i miodem.

Podwieczorek – budyń kakaowy, gruszka.

Czwartek 21.03.2024

Śniadanie – bułka grahamka z masłem, twarogiem, dżemem, herbata z cytryną.

Obiad – zupa żurek z białą kiełbasą i ziemniakami, pieczeń rzymska w ciemnym sosie pieczeniowym, żółta fasolka szparagowa na ciepło z masłem i bułką tartą, ziemniaki z koprem, kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek – deser/ krem z awokado, banana i kakao, wafelki ryżowe, orzechy nerkowca „do ręki”.

Piątek 22.03.2024

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, pastą jajeczną, papryką świeżą, szczypiorem, ciepłe mleko.

Obiad – zupa porowo-ziemniaczana, makaron ze śmietaną i truskawkami, woda z cytryną.

Podwieczorek – pieczywo żytnie z masłem, szynką, pomidorem, kakao.

Data dodania: 2017-01-12 21:25:32
Data edycji: 2024-03-14 16:09:09
Ilość wyświetleń: 15914

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej