Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Jadłospis

Jadłospis

                        
JADŁOSPISY
           

 przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

 

 W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu.

Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.

Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.

Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne  otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.

INFORMACJA O ALERGENACH !!!

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).

9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

10Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

12. Dwutlenek siarki.

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).

 

             Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny  dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz  poniżej na stronie internetowej przedszkola (dwutygodniowy).

Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.

 

Jadłospis na tydzień 6 kwietnia do 16 kwietnia 2021

 

Dzień 06.04.2021

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem (mleko), szynką, pomidorem, kakao ( mleko ).

Obiad: Zupa kalafiorowa ( seler, śmietana z mleka), leczo z kiełbasą, warzywami i kaszą kus kus ( pszenica), ogórek kiszony, woda z pomarańczą .

Podwieczorek: Budyń czekoladowy ( mleko ), jabłko.

Dzień 07.04.2021

Śniadanie: Bułka pszenna ( pszenica, mąka sojowa ) z masłem ( mleko), szynką, pomidorem, kakao ( mleko ).

Obiad: Zupa owocowa z makaronem ( mąka pszenna, jaja ), pieczeń rzymska ( jaja ) w ciemnym sosie pieczeniowym ( śmietana z mleka, mąka pszenna ), ziemniaki z koprem, fasolka szparagowa z bułka tartą ( pszenica ) i masłem ( mleko), woda z cytryną.

Podwieczorek: Ciasto marchewkowe ( mąka pszenna, jaja, orzechy włoskie ), jabłko, ciepłe mleko.

Dzień 08.04.2021

Śniadanie :Pieczywo mieszane ( pszenica, jęczmień, żyto, sezam, ziarna soi ) z masłem ( mleko), rybą wędzoną, ogórkiem kiszonym, szczypiorem, herbata rumiankowa z miodem.

Obiad: Zupa szczawiowa ( seler, śmietana z mleka ) z ziemniakami i jajkiem, ryż z jabłkiem i śmietaną ( z mleka ), woda.

Podwieczorek: Pieczywo pszenne z masłem ( mleko), żółtym serem ( mleko), rzodkiewką, kawa zbożowa ( żyto ) czarna.

Dzień 09.04.2021

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem (mleko), wędliną, papryką świeżą, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.

Obiad: Zupa pomidorowa ( seler, śmietana z mleka ) z makaronem ( mąka pszenna, jaja), kotlet z piersi kurczaka w panierce ( pszenica, jaja ), ziemniaki z koprem, marchewka zasmażana ( mąka pszenna, masło z mleka), sok pomarańczowy.

Podwieczorek: Ryż na mleku z malinami.

 

Dzień 12.04.2021

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem (mleko), pastą jajeczną, papryką świeżą, szczypiorem, herbata z melisy z miodem.

Obiad: Zupa ogórkowa ( seler, śmietana z mleka ), pulpety drobiowe ( jaja ) w sosie koperkowym śmietana z mleka, mąka pszenna ) z ziemniakami, surówka z kapusty białej i marchewki , woda z cytryną.

Podwieczorek: Bułka paryska ( mąka pszenna ) z masłem ( mleko ) i wędliną drobiową, jabłko, ciepłe mleko.

Dzień 13.04.2021

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem (mleko), szynką, ogórkiem świeżym, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.

Obiad: Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty ( seler), naleśniki ( mleko, mąka pszenna, jaja) z twarogiem ( mleko), kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek: Bułka maślana ( pszenica, jaja ) z masłem ( mleko) , jabłko, herbata miętowa.

Dzień 14.04.2021

Śniadanie: Bułka wieloziarnista ( pszenica, soja ) z masłem ( mleko ), jajkiem, pomidorem, szczypiorem, herbata z cytryną i miodem.

Obiad: Zupa pomidorowa ( seler, śmietana z mleka ) z brązowym ryżem, gulasz drobiowy ( śmietana z mleka, mąka pszenna) ziemniaki z koprem, surówka z białej kapusty, kompot gruszkowy.

Podwieczorek :Budyń waniliowy ( mleko ), banan.

Dzień 15.04.2021

Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem ( mleko), wędliną, papryką świeżą, kakao ( mleko ).

Obiad: Zupa ogórkowa ( seler, śmietana z mleka ), pierogi leniwe ( mąka pszenna, jaja, twaróg z mleka ) z masłem ( mleko ), cukrem i cynamonem, marchew, woda z miętą.

Podwieczorek :Bułka paryska ( mąka pszenna ) z masłem ( mleko) i żółtym serem ( mleko), pomidorem, herbata z cytryną i miodem.

Dzień 16.04.2021

Śniadanie :Jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem ( mleko ) i pomidorem, herbata miętowa z miodem i cytryną.

Obiad: Zupa rosół ( seler ) z makaronem ( mąka pszenna ), potrawka z kurczaka ( śmietana z mleka, mąka pszenna ) z ziemniakami, surówka z selera i jabłka, napój imbirowy z cytryną.

Podwieczorek: Zupa mleczna z ryżem, banan.

Data dodania: 2017-01-12 21:25:32
Data edycji: 2021-04-01 21:36:51
Ilość wyświetleń: 6175

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Facebook