Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Jadłospis

Jadłospis

                        
JADŁOSPISY
           

 przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

 

 W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu.

Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.

Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.

Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne  otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.

INFORMACJA O ALERGENACH !!!

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).

9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

10Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

12. Dwutlenek siarki.

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).

 

             Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny  dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz  poniżej na stronie internetowej przedszkola (dwutygodniowy).

Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.

 

Jadłospis na tydzień 

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

Dzień 18.05.2020

Śniadanie:

Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem ( mleko), wędliną, pomidorem, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.

Obiad:

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty ( seler), naleśniki ( mleko, mąka pszenna, jaja) z twarogiem ( mleko), kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek:

Bułka maślana ( pszenica, jaja ) z masłem ( mleko) , jabłko, herbata miętowa.

 

 

 

 

Dzień 19.05.2020

Śniadanie:

Bułka wieloziarnista ( pszenica, soja ) z masłem ( mleko ), jajkiem, pomidorem, szczypiorem, herbata z cytryną i miodem.

Obiad:

Zupa pomidorowa ( seler, śmietana z mleka ) z brązowym ryżem, gulasz drobiowy, ziemniaki z koprem, surówka z białej kapusty, kompot śliwkowy.

Podwieczorek:

Budyń waniliowy ( mleko ), banan.

 

Dzień 20.05.2020

Śniadanie:

Bułka pszenna ( pszenica ) z masłem ( mleko ), rybą wędzoną, rzodkiewką, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.

Obiad:

Zupa fasolowa ( seler) , spaghetti ( makaron – mąka pszenna, jaja) z sosem warzywno –mięsnym i żółtym serem ( z mleka ), kompot wieloowocowy.

Podwieczorek:

Zupa mleczna z płatkami owsianymi ( owies ), żurawiną i rodzynkami, gruszka.

 

 

Dzień 21.05.2020

Śniadanie:

Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem ( mleko), żółtym serem ( mleko ), papryką świeżą, herbata z cytryną i miodem.

Obiad:

Zupa z fasolki szparagowej ( seler, śmietana z mleka), gulasz wieprzowy ( śmietana z mleka, mąka pszenna ) z kaszą jęczmienną, surówka z marchewki i jabłka, woda z cytryną.

Podwieczorek:

Kasza manna na gęsto ( pszenica, mleko ) z musem truskawkowym.

 

Dzień 22.05.2020

Śniadanie:

Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem

( mleko ), szynką, ogórkiem kiszonym, ciepłe mleko z laską wanilii.

Obiad:

Zupa krupnik ( seler ) z kaszą jęczmienną, kotlet mielony ( pszenica, jaja ), ziemniaki z koprem, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka, sok pomarańczowy.

Podwieczorek:

Chałka drożdżowa ( pszenica, jaja ) z masłem ( mleko ), jabłko, kakao (mleko).

 

Data dodania: 2017-01-12 21:25:32
Data edycji: 2020-05-17 13:34:11
Ilość wyświetleń: 3745

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Twój Boks
Dowolna informacja
Przykładowy button
Facebook