82-200 Malbork
Mickiewicza 40
JADŁOSPISY
przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i estetyczne oraz smaczne jak w domu.
Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.
Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.
Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.
INFORMACJA O ALERGENACH !!!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).
9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
12. Dwutlenek siarki.
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).
Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz poniżej na stronie internetowej przedszkola (dwutygodniowy).
Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.
Jadłospis na tydzień 18 stycznia do 29 stycznia 2021
Dzień 18.01.2021
Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem (mleko ), szynką, papryką świeżą, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.
Obiad: Zupa kapuśniak ze świeżej kapusty ( seler ), naleśniki ( mąka pszenna, jaja, mleko ) z dżemem, banan, woda z cytryną.
Podwieczorek: Zupa mleczna z płatkami owsianymi ( owies ) i gruszką, chrupki kukurydziane.
Dzień 19.01.2021
Śniadanie: Pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem ( mleko ), polędwicą, pomidorem, ciepłe mleko.
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem ( śmietana z mleka, mąka pszenna, jaja, seler ), filet rybny smażony ( mąka pszenna ), ziemniaki z koprem, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka, woda z cytryną.
Podwieczorek: Jogurt naturalny ( z mleka ) z truskawkami, paluchy kukurydziane.
Dzień 20.01.2021
Śniadanie: Bułka wieloziarnista ( pszenica, soja ) z masłem ( mleko ), wędliną drobiową, pomidorem, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.
Obiad: Zupa koperkowa ( seler), kopytka (mąka pszenna, jaja ) z zasmażaną kapustą, marchew, woda z cytryną.
Podwieczorek: Rogal z makiem ( mąka pszenna, jaja ) i masłem ( masło), ciepłe mleko.
Dzień 21.01.2021
Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ), z masłem ( mleko), żółtym serem ( mleko), rzodkiewką, herbata z cytryną i miodem.
Obiad: Zupa żurek ( seler, śmietana z mleka ) z białą kiełbasą, klopsiki w sosie koperkowym ( śmietana z mleka, mąka pszenna) z kaszą kus kus ( pszenica) , gotowana marchewka mini z masłem ( mleko), sok pomarańczowy.
Podwieczorek: Budyń kakaowy ( mleko ), gruszka.
Dzień 22.01.2021
Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem ( mleko), pastą mięsną (majonez z jaja ) ogórkiem kiszonym, szczypiorem, kawa zbożowa ( żyto) z mlekiem i miodem.
Obiad: Zupa barszcz ukraiński ( seler, śmietana z mleka ), pierogi ( mąka pszenna, jaja ) na słodko z twarogiem ( mleko ), marchew, woda z miętą.
Podwieczorek: Kisiel wiśniowy, chrupki kukurydziane, woda.
Dzień 25.01.2021
Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem ( mleko), parówka na ciepło z ketchupem, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.
Obiad: Zupa jarzynowa ( śmietana z mleka, seler ), makaron ( mąka pszenna, jaja ) z kurczakiem w sosie curry ( mąka pszenna, śmietana z mleka ), surówka z marchewki i jabłka ( jogurt naturalny z mleka ), sok pomarańczowy.
Podwieczorek: Bagietka ( mąka pszenna ) z masłem ( mleko ) i dżemem, jabłko, ciepłe mleko.
Dzień26.01.2021
Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem ( mleko), serem żółtym ( z mleka ), papryką świeżą, herbata z cytryną i miodem.
Obiad: Zupa brokułowa ( seler, śmietana z mleka ), pierogi leniwe ( mąka pszenna, jaja, twaróg z mleka ) z cynamonem, marchew, woda z miętą.
Podwieczorek: Banan, biszkopty ( mąka pszenna, jaja ), woda.
Dzień 27.01.2021
Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem (mleko ), rybą wędzoną, ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.
Obiad: Zupa barszcz czerwony ( seler, śmietana z mleka ), pieczone udko z kurczaka , ziemniaki z koprem, zasmażana marchewka z groszkiem ( mąka pszenna, masło z mleka ), woda z cytryną.
Podwieczorek: Jogurt naturalny ( z mleka ) z bananami, chrupki kukurydziane.
Dzień 28.01.2021
Śniadanie: Bułka wieloziarnista ( mąka pszenna ) z masłem ( mleko), twarogiem ( mleko, śmietana z mleka ), papryką świeżą i szczypiorkiem, herbata z cytryną i miodem.
Obiad: Zupa z czerwonej soczewicy ( seler, śmietana z mleka ) z makaronem ( mąka pszenna, jaja ), kulki mięsne w sosie własnym ( jaja, śmietana z mleka, mąka pszenna), ziemniaki z koprem, buraczki zasmażane ( masło z mleka ), kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: Zupa mleczna z białym ryżem, gruszka .
Dzień 29.01.2021
Śniadanie: Pieczywo mieszane ( pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem mleko ), szynką, pomidorem, kawa zbożowa ( żyto ) z mlekiem i miodem.
Obiad: Zupa fasolowa ( seler ), makaron ( mąka pszenna, jaja ) ze śmietaną ( mleko ) i truskawkami, woda z miętą.
Podwieczorek: Pieczywo żytnie ( żyto, jęczmień ) z masłem ( mleko ), pomidorem i szczypiorem, herbata z cytryną i miodem.
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
82-200 Malbork
Mickiewicza 40