Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

Jadłospis

     

Informacja dotycząca żywienia dzieci w przedszkolu

Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:
Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.
Alergen nr 5 – Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu. gorczycy.
Alergen nr 6 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 7 – Seler i produkty pochodne.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie pod odpowiednią datą.

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji nauczycielowi w grupie.

UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się z w/w rozporządzeniem

     

   

 Jadłospis na bieżący tydzień od 17.11.25r. (poniedziałek) - 21.11.2025r. (piątek)

 

PONIEDZIAŁEK 17.11.2025

Śniadanie – parówka na ciepło z ketchupem, pieczywo mieszane z masłem ,  żółtym serem , ogórkiem świeżym, kakao

Obiad -  zupa ryżowa z ziemniakami, racuchy drożdżowe  z jabłkiem i cukrem pudrem, woda z miętą.

Podwieczorek – banan , wafle ryżowe, rodzynki, orzechy nerkowca, ciepłe mleko.

 

WTOREK 18.11.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem szynką, sałatą, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem

Obiad – zupa ogórkowa  z ziemniakami, makaron w sosie z kurczakiem , warzywa na patelnię  z masłem , sok jabłkowy.

Podwieczorek chałka drożdżowa  z masłem , ciepłe mleko, mandarynka.

 

ŚRODA 19.11.2025

Śniadanie – bułka grahamka  z masłem , twarogiem , dżemem truskawkowym, herbata z cytryną.

Obiad – zupa jarzynowa z ziemniakami, pieczone pałki z kurczaka, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka,  ryż biały,

Woda z cytryną.

Podwieczorek – budyń waniliowy , gruszka.

CZWARTEK 20.11.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, pastą rybno-serową z makrelii twarogu , rzodkiewka i papryką świeżą, herbata z miodem i cytryną.

Obiad – zupa żurek z białą kiełbasą i ziemniakami, pieczeń rzymska w ciemnym sosie pieczeniowym , surówka z marchewki i jabłka, ziemniaki z koprem, kompot wiśniowy.

Podwieczorek – ryż na mleku na gęsto , wafle tortowe , owoc, woda.

PIĄTEK 21.11.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem , pastą jajeczną, pomidorem, ciepłe mleko.

Obiad – barszcz ukraiński z ziemniakami, makaron  ze śmietaną i truskawkami, woda z cytryną.

Podwieczorek – pieczywo mieszane  z masłem , szynką, pomidorem, ogórkiem świeżym, kakao

 

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2025-11-14 14:21:49
Ilość wyświetleń: 25370

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej