Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Jadłospis

Jadłospis

                        
JADŁOSPISY
           

 przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

 

 W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu.

Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.

Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.

Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne  otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.

INFORMACJA O ALERGENACH !!!

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).

9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

10Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

12. Dwutlenek siarki.

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).

 

             Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny  dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz  poniżej na stronie internetowej przedszkola (tygodniowy).

Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.

 

Jadłospis na tydzień od  22 do 26 kwietnia

 

PONIEDZIAŁEK 22.04.2024

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, szynką, pomidorem, herbata z miodem i cytryną

Obiad – zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, naleśniki z twarogiem polane sosem jogurtowym z cynamonem, brzoskwinia „do ręki”, woda z cytryną.

Podwieczorek – zupa mleczna z kluskami lanymi, gruszka.

WTOREK 23.04.2024

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem tartym, ketchupem, ogórek świeży „do ręki”, herbata z miodem i cytryną.

Obiad – owocowa z makaronem, gyros drobiowy, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka, ziemniaki zapiekane, sok.

Podwieczorek – bułka grahamka z masłem, szynką, ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa z mlekiem.

ŚRODA 24.04.2024

Śniadanie - pieczywo mieszane z masłem, jajkiem, papryką świeżą, szczypiorem, kawa zbożowa z mlekiem i miodem.

Obiad – zupa „bukiet warzyw” z ziemniakami, klopsy drobiowe w sosie koperkowym z kaszą bulgur, sałata lodowa z ogórkiem świeżym i kukurydzą, woda z miętą.

Podwieczorek – bułka maślana z masłem, kakao, jabłko.

CZWARTEK 25.04.2024

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, wędliną, sałatą, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad – zupa pomidorowa z ryżem, jajko sadzone, mizeria z ogórków w śmietanie, ziemniaki puree z brokułami, woda z miętą.

Podwieczorek - gofry z cukrem pudrem, ciepłe mleko, jabłko.

PIĄTEK 26.04.2024

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, twarogiem, dżemem, herbata z miodem i cytryną.

Obiad – zupa marchewkowa z ziemniakami, ryba na parze z warzywami, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka, ziemniaki z koprem, napój imbirowy z miodem i cytryną.

Podwieczorek – koktajl mleczny bananowo-jagodowy, chrupki kukurydziane.



Data dodania: 2017-01-12 21:25:32
Data edycji: 2024-04-23 15:46:22
Ilość wyświetleń: 16348

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej