Informacja dotycząca żywienia dzieci w przedszkolu
Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich: Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne. Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne. Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne. Alergen nr 4 – Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji. Alergen nr 5 – Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu. gorczycy. Alergen nr 6 – Mleko i produkty pochodne. Alergen nr 7 – Seler i produkty pochodne. Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie pod odpowiednią datą.
Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji nauczycielowi w grupie.
UWAGA Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju. W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się z w/w rozporządzeniem