Informacja dotycząca żywienia dzieci w przedszkolu
Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:
Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.
Alergen nr 5 – Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu. gorczycy.
Alergen nr 6 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 7 – Seler i produkty pochodne.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie pod odpowiednią datą.
Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji nauczycielowi w grupie.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się z w/w rozporządzeniem
Jadłospis na bieżący tydzień od 12V - 16V 2025r.
PONIEDZIAŁEK 12.05.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, twarogiem, dżemem, kawa zbożowa z miodem.
Obiad – zupa warzywna z kurczakiem, naleśniki z twarogiem, brzoskwinia w syropie „do ręki”, woda z cytryną.
Podwieczorek – wafle tortowe przekładane dżemem, ciepłe mleko, marchewka.
WTOREK 13.05.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem tartym, ketchup, ogórkiem świeżym, ciepłe mleko.
Obiad – zupa fasolowa z grzankami, gyros drobiowy, tzatziki, frytki zapiekane w piekarniku, sok.
Podwieczorek – gofry z dżemem, cukrem pudrem, kakao, owoc.
Środa 14.05.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, wędliną, sałatą, ogórkiem świeżym, kawa zbożowa z mlekiem.
Obiad – zupa pomidorowa z ryżem, pierogi leniwe z masłem, cukrem ,cynamonem, brzoskwinia „ do ręki”, woda.
Podwieczorek – koktajl mleczno- owocowy, chrupki kukurydziane.
CZWARTEK 15.05.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, jajkiem ,papryką świeżą, szczypiorem, pomidorem, herbata z cytryna i miodem.
Obiad – zupa marchewkowa z ziemniakami, kotlety rybne, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, ziemniaki z koprem, napój imbirowy.
Podwieczorek – buła maślana z masłem, kakao, gruszka.
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, wędliną ,rzodkiewką, pomidorem, herbata z cytryną i miodem.
Obiad – zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, kotlet mielony, buraczki zasmażane, , woda z cytryną.
Podwieczorek – Pieczywo graham z masłem, szynką ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa z mlekiem.
„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
82-200 Malbork
Mickiewicza 40