Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

Jadłospis

     

Informacja dotycząca żywienia dzieci w przedszkolu

Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:
Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.
Alergen nr 5 – Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu. gorczycy.
Alergen nr 6 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 7 – Seler i produkty pochodne.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie pod odpowiednią datą.

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji nauczycielowi w grupie.

UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się z w/w rozporządzeniem

     

   

 Jadłospis na bieżący tydzień od 26 V -  30 V  2025r.

 

PONIEDZIAŁEK 26.05.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), wędliną, pomidorem, sałatą, szczypiorem, kakao (mleko)

Obiad – zupa szczawiowa (seler, śmietana z mleka) z jajkiem i ziemniakami, placuszki „pankejki” z musem truskawkowym i cukrem pudrem, woda z cytryną.

Podwieczorek – koktajl mleczny brzoskwiniowo-bananowy, chrupki kukurydziane.

 

WTOREK 27.05.2025

Śniadanie - pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), żółtym serem (mleko), ogórkiem świeżym, ciepłe mleko.

Obiad – zupa pieczarkowa (seler, śmietana z mleka) z kluskami ( mąka pszenna, mleko), gulasz wieprzowy (mąka pszenna, śmietana z mleka) z kaszą bulgur (pszenica), buraczki zasmażane na ciepło (mąka pszenna, mleko), sok jabłkowy.

Podwieczorek – sałatka owocowa z miodem, wafle tortowe (mąka pszenna), mleko.

ŚRODA 28.05.2025

Śniadanie – bułka wieloziarnista (pszenica, żyto, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), pastą rybno-serową z makreli i twarogu, rzodkiewka, herbata owocowa z miodem.

Obiad - zupa rosół (seler) z makaronem (mąka pszenna), pieczone pałki z kurczaka, surówka z selera, jabłka, ananasa i rodzynek ze śmietaną (mleko) ryż, woda z miodem i cytryną.

Podwieczorek – zupa mleczna z płatkami owsianymi, jabłko.

 

CZWARTEK 29.05.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), pastą mięsną-drobiową (wyrób własny), ogórkiem kiszonym, szczypiorem, kawa zbożowa (żyto) z mlekiem.

Obiad – zupa kapuśniak (seler) z młodej kapusty z ziemniakami, ryż zapiekany z jabłkami, śmietaną (mleko) i cynamonem, herbata miętowa.

Podwieczorek - kasza manna (pszenica) na gęsto z musem truskawkowym, wafle ryżowe, woda.

PIĄTEK 30.05.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), jajkiem, papryką świeżą, kakao (mleko).

Obiad – zupa barszcz ukraiński (seler, mleko) z ziemniakami, panierowany kotlet z piersi kurczaka (pszenica, jaja), sałata na słodko w śmietanie (mleko), ziemniaki puree (mleko) z koprem, kompot wiśniowy.

Podwieczorek – ciasto jogurtowe (mąka pszenna, jaja, mleko), ciepłe mleko z laską wanilii, świeże maliny.

 

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2025-05-23 20:45:11
Ilość wyświetleń: 22831

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej