82-200 Malbork
Mickiewicza 40
Informacja dotycząca żywienia dzieci w przedszkolu
Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:
Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.
Alergen nr 5 – Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu. gorczycy.
Alergen nr 6 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 7 – Seler i produkty pochodne.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie pod odpowiednią datą.
Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji nauczycielowi w grupie.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się z w/w rozporządzeniem
Jadłospis na bieżący tydzień od 17 I do 24 I 2025r.
PIĄTEK 17.01.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), twarogiem (mleko), rzodkiewką, szczypiorem, herbata z miodem i cytryną.
Obiad – zupa marchewkowa (śmietana z mleka, seler) z ziemniakami, filet rybny na parze z warzywami, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, ziemniaki z koprem, napój imbirowy z miodem i cytryną.
Podwieczorek – koktajl mleczny z owocami (bananowo-jagodowy), chrupki kukurydziane.
PONIEDZIAŁEK 20.01.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka), szynką, sałatą, ogórkiem kiszonym, kakao (mleko).
Obiad – zupa ryżowa (seler), pulpety (mąka pszenna, jaja) w sosie pomidorowym (białko mleka), surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i kukurydzy, ziemniaki z koprem, sok jabłkowy.
Podwieczorek – płatki kukurydziane na mleku, jabłko.
WTOREK 21.01.2025
Śniadanie – jajecznica (jaja, białka mleka) ze szczypiorem, pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka), pomidorem, ciepłe mleko.
Obiad – zupa z ziemniaczana (seler), pierogi leniwe (białko mleka, jaja, mąka pszenna) z cukrem i cynamonem, marchewka „do ręki”, woda z cytryną.
Podwieczorek – zupa mleczna z makaronem (mąka pszenna), gruszka.
ŚRODA 22.01.2025
Śniadanie – bułka wieloziarnista (pszenica, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka), wędliną drobiową, papryką świeżą, sałatą, herbata z cytryną.
Obiad – zupa grochowa (seler), makaron (mąka pszenna, jaja) ze śmietaną (mleko) i truskawkami, woda z cytryną.
Podwieczorek – bułka maślana (mąka pszenna, jaja) z masłem (białka mleka), banan, kakao (białko mleka).
CZWARTEK 23.01.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka) żółtym serem (białko mleka), ogórkiem świeżym, kawa zbożowa czarna (żyto)
Obiad – zupa wiejska (seler) z kluskami (mąka pszenna, jaja), panierowany kotlet z kurczaka (jaja, mąka pszenna) marchewka zasmażana (białko mleka, mąka pszenna) na ciepło, ziemniaki puree (białko mleka), woda z miodem.
Podwieczorek – koktajl mleczny (białko mleka) bananowo-truskawkowy, chrupki kukurydziane.
PIĄTEK 24.01.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białka mleka), dżemem, kalarepa „do ręki”, kawa zbożowa (żyto) z mlekiem (białko mleka)
Obiad – zupa krupnik (seler) z kaszą jęczmienną, kotlety rybne (jaja, białka mleka, mąka pszenna), surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, ziemniaki puree (białko mleka), napój imbirowy z miodem, cytryną i goździkami.
Podwieczorek – pieczone jabłko z brązowym cukrem i cynamonem, wafle ryżowe, mleko.
„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
82-200 Malbork
Mickiewicza 40