JADŁOSPISY
przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i estetyczne oraz smaczne jak w domu.
Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.
Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.
Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.
INFORMACJA O ALERGENACH !!!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).
9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
12. Dwutlenek siarki.
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).
Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz poniżej na stronie internetowej przedszkola (tygodniowy).
Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.
Jadłospis na tydzień od 17.06 do 21. 06
PONIEDZIAŁEK 17.06.2024
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, wędliną, ogórkiem świeżym, ciepłe mleko.
Obiad – zupa rosół z makaronem, pieczone pałki z kurczaka, surówka z selera, jabłka, ananasa i rodzynek, ryż, woda.
Podwieczorek – zupa mleczna z płatkami owsianymi, jabłko.
WTOREK 18.06.2024
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, pasztetem drobiowym- wyrób własny, ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa z mlekiem.
Obiad – zupa grochowa z ziemniakami, ryż zapiekany z jabłkami, śmietaną i cynamonem, herbata miętowa.
Podwieczorek – sałatka owocowa (jabłko, banan, arbuz, brzoskwinia, truskawki świeże) z miodem, chrupki kukurydziane.
ŚRODA 19.06.2024
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, jajkiem, papryką świeżą, szczypiorem, kakao.
Obiad – zupa pomidorowa z ryżem, kotlet w panierce z piersi kurczaka, sałata w śmietanie, ziemniaki z koprem, kompot wiśniowy.
Podwieczorek – ciasto jogurtowe, brzoskwinia w syropie” do ręki”, ciepłe mleko z laską wanilii.
CZWARTEK 20.06.2024
Śniadanie – bułka wieloziarnista z masłem, pastą rybno-serową z tuńczyka, rzodkiewką szczypiorem, herbata owocowa z miodem.
Obiad – zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami, placuszki „pankejki” z syropem klonowym, świeże truskawki „do ręki”, woda z miętą.
Podwieczorek – pieczywo graham z masłem, szynką, ketchupem, ziołami, marchew młoda „do ręki”, kakao.
PIĄTEK 21.06.2024
Śniadanie – bułka grahamka z masłem, żółtym serem, ogórkiem świeżym, herbata miętowa z miodem.
Obiad – zupa krem z pieczarek z grzankami, gulasz wieprzowy z kaszą bulgur, buraczki zasmażane na ciepło, sok jabłkowy.
Podwieczorek – kasza manna na gęsto z musem truskawkowym, wafle tortowe, woda
.
„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
82-200 Malbork
Mickiewicza 40