82-200 Malbork
Mickiewicza 40
JADŁOSPISY
przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i estetyczne oraz smaczne jak w domu.
Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.
Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.
Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.
INFORMACJA O ALERGENACH !!!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).
9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
12. Dwutlenek siarki.
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).
Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz poniżej na stronie internetowej przedszkola (dwutygodniowy).
Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.
Jadłospis na tydzień od 23 maja do 27 maja 2022
Poniedziałek 23.05.2022
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, szynką, sałatą, papryką świeżą, kawa zbożowa z mlekiem.
Obiad – zupa ogórkowa z ziemniakami, naleśniki z dżemem, marchew „do ręki”, woda z cytryną.
Podwieczorek – zupa mleczna z ryżem, banan.
Wtorek 24.05.2022
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, twarożkiem, rzodkiewką, szczypiorem, herbata z miodem i cytryną.
Obiad – zupa wiejska z zacierkami, kociołek z kurczakiem i warzywami, ziemniaki z koprem, kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek – budyń kakaowy, wafelki.
Środa 25.05.2022
Śniadanie – jajecznica ze szczypiorem, pieczywo mieszane z masłem, pomidorem, herbata rumiankowa.
Obiad – zupa szpinakowa z ziemniakami, spaghetti z sosem warzywno-mięsnym, żółtym serem,
woda z miętą.
Podwieczorek – koktajl mleczny bananowo-malinowy, chrupki kukurydziane.
Czwartek 26.05.2022
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem, ogórkiem świeżym, herbata miętowa.
Obiad – zupa koperkowa z ziemniakami, kopytka z kapustą zasmażaną, kalarepka „do ręki”, woda z cytryną.
Podwieczorek – kasza manna na gęsto z musem truskawkowym.
Piątek 27.05.2022
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, polędwicą, papryką świeżą, kakao.
Obiad – zupa krupnik z kaszą jęczmienną, filet rybny smażony, surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka, ziemniaki z koprem, woda z miodem.
Podwieczorek – chałka drożdżowa z masłem, jabłko, kawa zbożowa z mlekiem.
„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
82-200 Malbork
Mickiewicza 40