Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Jadłospis

Jadłospis

                        
JADŁOSPISY
           

 przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

 

 W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu.

Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.

Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.

Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne  otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.

INFORMACJA O ALERGENACH !!!

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).

9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

10Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

12. Dwutlenek siarki.

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).

 

             Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny  dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz  poniżej na stronie internetowej przedszkola (tygodniowy).

Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.

 

Jadłospis na tydzień od 16 do 20 września

 

PONIEDZIAŁEK 16.09.2024

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem (mleko) szynką, sałatą, pomidorem, kawa zbożowa (żyto) z mlekiem.

Obiad – zupa ogórkowa (seler, śmietana z mleka) z ziemniakami, makaron (mąka pszenna, jaja) carbonara (białka mleka, jaja), marchewka „mini” na parze z masłem (mleko), sok jabłkowy.

Podwieczorek chałka drożdżowa (mąka pszenna, jaja) z masłem (mleko), ciepłe mleko, jabłko.

WTOREK 17.09.2024

Śniadanie – parówka na ciepło z ketchupem, pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), żółtym serem (mleko), ogórkiem świeżym, herbata miętowa z miodem.

Obiad - zupa ryżowa (seler, śmietana z mleka) z ziemniakami, racuchy drożdżowe (mąka pszenna, jaja, mleko) z jabłkiem i cukrem pudrem, woda z miętą.

Podwieczorek – banan , wafle ryżowe, rodzynki, ciepłe mleko.

ŚRODA 18.09.2024

Śniadanie – bułka grahamka (mąka pszenna graham, serwatka z mleka) z masłem (mleko), twarogiem (mleko), dżemem, herbata

z cytryną.

Obiad – zupa jarzynowa (seler) z ziemniakami, pieczone pałki z kurczaka, mizeria z ogórków w śmietanie (mleko), ryż biały,

napój imbirowy z miodem i cytryną.

Podwieczorek – budyń kakaowy (mleko), gruszka.

CZWARTEK 19.09.2024

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem, (mleko) pastą rybno-serową z tuńczyka

w oleju i twarogu (mleko), ogórek kiszony, herbata z miodem i cytryną.

Obiad – zupa żurek (seler, śmietana z mleka) z białą kiełbasą i ziemniakami, pieczeń rzymska (jaja, pszenica) w ciemnym sosie pieczeniowym (mąka pszenna, śmietana z mleka), fasolka szparagowa żółta z masłem (mleko) i bułką tartą , ziemniaki z koprem, kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek – ryż na mleku na gęsto z musem truskawkowym, wafle tortowe (pszenica, jaja), woda.

PIĄTEK 20.09.2024

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), pastą jajeczną, papryką świeżą, ciepłe mleko.

Obiad – zupa ziemniaczana (seler), makaron (mąka pszenna, jaja) ze śmietaną (mleko) i truskawkami, woda z cytryną.

Podwieczorek – pieczywo graham (mąka pszenna graham) z masłem (mleko), szynką, pomidorem, kakao (mleko)

Data dodania: 2017-01-12 21:25:32
Data edycji: 2024-09-14 09:54:30
Ilość wyświetleń: 17752

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej