Informacja dotycząca żywienia dzieci w przedszkolu
Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:
Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.
Alergen nr 5 – Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu. gorczycy.
Alergen nr 6 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 7 – Seler i produkty pochodne.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie pod odpowiednią datą.
Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji nauczycielowi w grupie.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się z w/w rozporządzeniem
Jadłospis na bieżący tydzień od 31 III do 4 IV 2025r.
PONIEDZIAŁEK 31.03.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem (mleko) szynką, sałatą, pomidorem, kawa zbożowa (żyto) z mlekiem.
Obiad – zupa ogórkowa (seler, śmietana z mleka) z ziemniakami, makaron (mąka pszenna, jaja) carbonara (białka mleka, jaja), marchewka „mini” na parze z masłem (mleko), sok jabłkowy.
Podwieczorek – chałka drożdżowa (mąka pszenna, jaja) z masłem (mleko), ciepłe mleko, mandarynka.
WTOREK 01.04.2025
Śniadanie – parówka na ciepło z ketchupem, pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), żółtym serem (mleko), ogórkiem świeżym, kakao (mleko)
Obiad - zupa ryżowa (seler, śmietana z mleka) z ziemniakami, racuchy drożdżowe (mąka pszenna, jaja, mleko) z jabłkiem i cukrem pudrem, woda z miętą.
Podwieczorek – banan , wafle ryżowe, rodzynki, orzechy nerkowca, ciepłe mleko.
ŚRODA 02.04.2025
Śniadanie – bułka grahamka (mąka pszenna graham, serwatka z mleka) z masłem (mleko), twarogiem (mleko), dżemem truskawkowym, herbata z cytryną.
Obiad – zupa jarzynowa (seler) z ziemniakami, pieczone pałki z kurczaka, mizeria z ogórków w śmietanie (mleko), ryż biały,
napój imbirowy z miodem i cytryną.
Podwieczorek – budyń kakaowy (mleko), gruszka.
CZWARTEK 03.04.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem, (mleko) pastą rybno-serową z tuńczyka
i twarogu (mleko), ogórek kiszony, herbata z miodem i cytryną.
Obiad – zupa żurek (seler, śmietana z mleka) z białą kiełbasą i ziemniakami, pieczeń rzymska (jaja, pszenica) w ciemnym sosie pieczeniowym (mąka pszenna, śmietana z mleka), fasolka szparagowa żółta z masłem (mleko) i bułką tartą , ziemniaki z koprem, kompot wiśniowy.
Podwieczorek – ryż na mleku na gęsto z musem truskawkowym, wafle tortowe (pszenica, jaja), woda.
PIĄTEK 04.04.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), pastą jajeczną, papryką świeżą, ciepłe mleko.
Obiad – zupa ziemniaczana (seler), makaron (mąka pszenna, jaja) ze śmietaną (mleko) i truskawkami, woda z cytryną.
Podwieczorek – pieczywo graham (mąka pszenna graham) z masłem (mleko), szynką, pomidorem, kakao (mleko)
„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
82-200 Malbork
Mickiewicza 40