Informacja dotycząca żywienia dzieci w przedszkolu
Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:
Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.
Alergen nr 5 – Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu. gorczycy.
Alergen nr 6 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 7 – Seler i produkty pochodne.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie pod odpowiednią datą.
Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji nauczycielowi w grupie.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się z w/w rozporządzeniem
Jadłospis na bieżący tydzień od 17 II do 21 II 2025r.
PONIEDZIAŁEK 17.02.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), wędliną, papryką świeżą, szczypiorem, kakao (mleko)
Obiad - zupa rosół (seler) z makaronem (mąka pszenna), pieczone pałki z kurczaka, surówka z selera, jabłka, ananasa i rodzynek ze śmietaną (mleko) ryż, woda z miodem i cytryną.
Podwieczorek – zupa mleczna z płatkami owsianymi, jabłko.
WTOREK 18.02.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), szynką, ogórkiem kiszonym, szczypiorem, kawa zbożowa (żyto) z mlekiem.
Obiad – zupa grochowa (seler) z ziemniakami, ryż zapiekany z jabłkami, śmietaną (mleko) i cynamonem, herbata miętowa.
Podwieczorek - kasza manna (pszenica) na gęsto z musem truskawkowym, wafle ryżowe, woda.
ŚRODA 19.02.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), jajkiem, papryką świeżą, kakao.
Obiad – zupa pomidorowa z ryżem (seler, mleko), jajko sadzone, sałata na słodko w śmietanie (mleko), ziemniaki puree (mleko) z koprem, kompot wiśniowy.
Podwieczorek – zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, brzoskwinia w syropie.
CZWARTEK 20.02.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), pastą rybno-serową z tuńczyka i twarogu, rzodkiewka, herbata owocowa z miodem.
Obiad – zupa szczawiowa (seler, śmietana z mleka) z jajkiem, placuszki „pankejki” z musem truskawkowym, woda z cytryną.
Podwieczorek – koktajl mleczny z brzoskwiniami, chrupki kukurydziane, banan
PIĄTEK 21.02.2025
Śniadanie - pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), żółtym serem (mleko), ogórkiem świeżym, kakao (mleko)
Obiad – zupa krem z pieczarek (seler, śmietana z mleka) z grzankami ( mąka pszenna, mleko), gulasz wieprzowy (mąka pszenna, śmietana z mleka) z kaszą bulgur (pszenica), mini marchewka na parze z masłem (mleko), sok jabłkowy.
Podwieczorek – sałatka owocowa z miodem, jogurt Actimel, wafle tortowe.
„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
82-200 Malbork
Mickiewicza 40