JADŁOSPISY
przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i estetyczne oraz smaczne jak w domu.
Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.
Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.
Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.
INFORMACJA O ALERGENACH !!!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).
9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
12. Dwutlenek siarki.
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).
Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz poniżej na stronie internetowej przedszkola (tygodniowy).
Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.
Jadłospis na tydzień od 22 września do 29 września
Piątek 22.09.2023
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), pastą jajeczną, papryką świeżą, ciepłe mleko.
Obiad – zupa porowo-ziemniaczana (seler, śmietana z mleka), makaron (mąka pszenna, jaja) ze śmietaną (mleko) i truskawkami, woda z cytryną.
Podwieczorek – pieczywo graham (mąka pszenna graham) z masłem (mleko), szynką, pomidorem, kakao (mleko)
PONIEDZIAŁEK 25.09.2023
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem tartym, pomidor „do ręki”, herbata rumiankowa.
Obiad – zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, pierś z kurczaka z pieca w ziołach, mizeria z ogórków w śmietanie, ziemniaki z koprem, sok bananowy.
Podwieczorek – kasza manna na gęsto z musem truskawkowym, woda.
WTOREK 26.09.2023
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, jajkiem, papryką świeżą, szczypiorem, kakao.
Obiad – zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, pierogi ruskie, kalarepa „do ręki”, woda z miętą.
Podwieczorek – banan, chrupki kukurydziane.
ŚRODA 27.09.2023
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, wędliną, ogórkiem świeżym, kawa zbożowa z mlekiem i miodem.
Obiad – zupa grochowa z ziemniakami, kotlet mielony, buraczki zasmażane na ciepło, ziemniaki z koprem, woda z miętą.
Podwieczorek – zupa mleczna z płatkami owsianymi, banan.
CZWARTEK 28.09.2023
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, szynką, sałatą, pomidorem, ciepłe mleko.
Obiad – zupa pomidorowa z ryżem, jajko w sosie śmietanowo-koperkowym, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka, ziemniaki z koprem, woda z miętą.
Podwieczorek – gofry z cukrem pudrem, ciepłe mleko, jabłko.
PIĄTEK 29.09.2023
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, twarogiem, rzodkiewką, herbata z miodem i cytryną.
Obiad – zupa marchewkowa z ziemniakami, filet rybny na parze z warzywami, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka, ziemniaki z koprem, napój imbirowy z miodem, cytryną i goździkami.
Podwieczorek – koktajl mleczny bananowo-truskawkowy, bułka maślana z masłem.
„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
82-200 Malbork
Mickiewicza 40