Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

Jadłospis

                        
JADŁOSPISY
           

 przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

 

 W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu.

Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.

Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.

Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne  otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.

INFORMACJA O ALERGENACH !!!

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).

9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

10Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

12. Dwutlenek siarki.

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).

 

             Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny  dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz  poniżej na stronie internetowej przedszkola (tygodniowy).

Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.

 

Jadłospis na tydzień od 18 listopada do 22 listopada

 

 

PONIEDZIAŁEK 18.11.2024

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), wędliną, ogórkiem świeżym, ciepłe mleko z laską wanilii.

Obiad – zupa szczawiowa (seler, śmietana z mleka) z jajkiem, placuszki „pankejki” z syropem klonowym, kalarepa „do ręki”, woda z cytryną.

Podwieczorek – koktajl mleczny z brzoskwiniami, chrupki kukurydziane.

WTOREK 19.11.2024

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), jajkiem, papryką świeżą, szczypiorem, kakao (mleko)

Obiad - zupa rosół (seler) z makaronem (mąka pszenna), pieczone pałki z kurczaka, surówka z selera, jabłka, ananasa i rodzynek, ryż, woda z miodem i cytryną.

Podwieczorek – zupa mleczna z płatkami owsianymi, jabłko.

ŚRODA 20.11.2024

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), pastą mięsną drobiową – wyrób własny, ogórkiem kiszonym, szczypiorem, kawa zbożowa (żyto) z mlekiem.

Obiad – zupa grochowa (seler) z ziemniakami, ryż zapiekany z jabłkami, śmietaną (mleko) i cynamonem, herbata miętowa.

Podwieczorek – sałatka owocowa z miodem, wafle.

CZWARTEK 21.11.2024

Śniadanie – bułka wieloziarnista (pszenica, żyto, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), pastą rybno-serową z makreli i twarogu, rzodkiewką, herbata owocowa z miodem.

Obiad – zupa pomidorowa z ryżem (seler), panierowany kotlet z piersi kurczaka (pszenica, jaja), sałata na słodko w śmietanie (mleko), ziemniaki puree (mleko) z koprem, kompot wiśniowy.

Podwieczorek – ciasto jogurtowe (mąka pszenna, jaja, mleko), ciepłe mleko, gruszka.

 

PIĄTEK 22.11.2024

Śniadanie - pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), żółtym serem (mleko), ogórkiem świeżym, kakao (mleko)

Obiad – zupa krem z pieczarek (seler, śmietana z mleka) z grzankami ( mąka pszenna, mleko), gulasz wieprzowy (mąka pszenna, śmietana z mleka) z kaszą bulgur (pszenica), buraczki zasmażane na ciepło (mąka pszenna, mleko), sok jabłkowy.

Podwieczorek – kasza manna (pszenica) na gęsto z musem truskawkowym, wafle ryżowe, woda.

 

 

 

Data dodania: 2017-01-12 21:25:32
Data edycji: 2024-11-15 19:32:16
Ilość wyświetleń: 19007

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej