Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

Jadłospis

     

Informacja dotycząca żywienia dzieci w przedszkolu

Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:
Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.
Alergen nr 5 – Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu. gorczycy.
Alergen nr 6 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 7 – Seler i produkty pochodne.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie pod odpowiednią datą.

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji nauczycielowi w grupie.

UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się z w/w rozporządzeniem

     

   

 Jadłospis na bieżący tydzień od 17 I do 24 I 2025r.

 

 

PIĄTEK 17.01.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), twarogiem (mleko), rzodkiewką, szczypiorem, herbata z miodem i cytryną.

Obiad – zupa marchewkowa (śmietana z mleka, seler) z ziemniakami, filet rybny na parze z warzywami, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, ziemniaki z koprem, napój imbirowy z miodem i cytryną.

Podwieczorek – koktajl mleczny z owocami (bananowo-jagodowy), chrupki kukurydziane.

 

PONIEDZIAŁEK 20.01.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka), szynką, sałatą, ogórkiem kiszonym, kakao (mleko).

Obiad – zupa ryżowa (seler), pulpety (mąka pszenna, jaja) w sosie pomidorowym (białko mleka), surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i kukurydzy, ziemniaki z koprem, sok jabłkowy.

Podwieczorek – płatki kukurydziane na mleku, jabłko.

WTOREK 21.01.2025

Śniadanie – jajecznica (jaja, białka mleka) ze szczypiorem, pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka), pomidorem, ciepłe mleko.

Obiad – zupa z ziemniaczana (seler), pierogi leniwe (białko mleka, jaja, mąka pszenna) z cukrem i cynamonem, marchewka „do ręki”, woda z cytryną.

Podwieczorek – zupa mleczna z makaronem (mąka pszenna), gruszka.

ŚRODA 22.01.2025

Śniadaniebułka wieloziarnista (pszenica, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka), wędliną drobiową, papryką świeżą, sałatą, herbata z cytryną.

Obiad – zupa grochowa (seler), makaron (mąka pszenna, jaja) ze śmietaną (mleko) i truskawkami, woda z cytryną.

Podwieczorek – bułka maślana (mąka pszenna, jaja) z masłem (białka mleka), banan, kakao (białko mleka).



CZWARTEK 23.01.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka) żółtym serem (białko mleka), ogórkiem świeżym, kawa zbożowa czarna (żyto)

Obiad – zupa wiejska (seler) z kluskami (mąka pszenna, jaja), panierowany kotlet z kurczaka (jaja, mąka pszenna) marchewka zasmażana (białko mleka, mąka pszenna) na ciepło, ziemniaki puree (białko mleka), woda z miodem.

Podwieczorek – koktajl mleczny (białko mleka) bananowo-truskawkowy, chrupki kukurydziane.

PIĄTEK 24.01.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białka mleka), dżemem, kalarepa „do ręki”, kawa zbożowa (żyto) z mlekiem (białko mleka)

Obiad – zupa krupnik (seler) z kaszą jęczmienną, kotlety rybne (jaja, białka mleka, mąka pszenna), surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, ziemniaki puree (białko mleka), napój imbirowy z miodem, cytryną i goździkami.

Podwieczorek – pieczone jabłko z brązowym cukrem i cynamonem, wafle ryżowe, mleko.

 

 

 

 

 

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2025-01-16 14:37:22
Ilość wyświetleń: 20027

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej