Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Jadłospis

Jadłospis

                        
JADŁOSPISY
           

 przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

 

 W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu.

Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.

Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.

Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne  otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.

INFORMACJA O ALERGENACH !!!

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).

9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

10Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

12. Dwutlenek siarki.

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).

 

             Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny  dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz  poniżej na stronie internetowej przedszkola (dwutygodniowy).

Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.

 

Jadłospis na tydzień od  23 maja do 27 maja 2022

 

Poniedziałek 23.05.2022

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, szynką, sałatą, papryką świeżą, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad – zupa ogórkowa z ziemniakami, naleśniki z dżemem, marchew „do ręki”, woda z cytryną.

Podwieczorek – zupa mleczna z ryżem, banan.

Wtorek 24.05.2022

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, twarożkiem, rzodkiewką, szczypiorem, herbata z miodem i cytryną.

Obiad – zupa wiejska z zacierkami, kociołek z kurczakiem i warzywami, ziemniaki z koprem, kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek – budyń kakaowy, wafelki.

Środa 25.05.2022

Śniadanie – jajecznica ze szczypiorem, pieczywo mieszane z masłem, pomidorem, herbata rumiankowa.

Obiad – zupa szpinakowa z ziemniakami, spaghetti z sosem warzywno-mięsnym, żółtym serem,

woda z miętą.

Podwieczorek – koktajl mleczny bananowo-malinowy, chrupki kukurydziane.

Czwartek 26.05.2022

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem, ogórkiem świeżym, herbata miętowa.

Obiad – zupa koperkowa z ziemniakami, kopytka z kapustą zasmażaną, kalarepka „do ręki”, woda z cytryną.

Podwieczorek – kasza manna na gęsto z musem truskawkowym.

Piątek 27.05.2022

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, polędwicą, papryką świeżą, kakao.

Obiad – zupa krupnik z kaszą jęczmienną, filet rybny smażony, surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka, ziemniaki z koprem, woda z miodem.

Podwieczorek – chałka drożdżowa z masłem, jabłko, kawa zbożowa z mlekiem.

 

Data dodania: 2017-01-12 21:25:32
Data edycji: 2022-05-21 20:51:28
Ilość wyświetleń: 9874

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook