Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Jadłospis

Jadłospis

                        
JADŁOSPISY
           

 przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

 

 W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu.

Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.

Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.

Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne  otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.

INFORMACJA O ALERGENACH !!!

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).

9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

10Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

12. Dwutlenek siarki.

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).

 

             Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny  dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz  poniżej na stronie internetowej przedszkola (tygodniowy).

Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.

 

Jadłospis na tydzień od 17.06 do 21. 06

 

PONIEDZIAŁEK 17.06.2024

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, wędliną, ogórkiem świeżym, ciepłe mleko.

Obiad – zupa rosół z makaronem, pieczone pałki z kurczaka, surówka z selera, jabłka, ananasa i rodzynek, ryż, woda.

Podwieczorek – zupa mleczna z płatkami owsianymi, jabłko.

WTOREK 18.06.2024

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, pasztetem drobiowym- wyrób własny, ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad – zupa grochowa z ziemniakami, ryż zapiekany z jabłkami, śmietaną i cynamonem, herbata miętowa.

Podwieczorek – sałatka owocowa (jabłko, banan, arbuz, brzoskwinia, truskawki świeże) z miodem, chrupki kukurydziane.

ŚRODA 19.06.2024

Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, jajkiem, papryką świeżą, szczypiorem, kakao.

Obiad – zupa pomidorowa z ryżem, kotlet w panierce z piersi kurczaka, sałata w śmietanie, ziemniaki z koprem, kompot wiśniowy.

Podwieczorek – ciasto jogurtowe, brzoskwinia w syropie” do ręki”, ciepłe mleko z laską wanilii.

CZWARTEK 20.06.2024

Śniadanie – bułka wieloziarnista z masłem, pastą rybno-serową z tuńczyka, rzodkiewką szczypiorem, herbata owocowa z miodem.

Obiad – zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami, placuszki „pankejki” z syropem klonowym, świeże truskawki „do ręki”, woda z miętą.

Podwieczorek – pieczywo graham z masłem, szynką, ketchupem, ziołami, marchew młoda „do ręki”, kakao.

PIĄTEK 21.06.2024

Śniadanie – bułka grahamka z masłem, żółtym serem, ogórkiem świeżym, herbata miętowa z miodem.

Obiad – zupa krem z pieczarek z grzankami, gulasz wieprzowy z kaszą bulgur, buraczki zasmażane na ciepło, sok jabłkowy.

Podwieczorek – kasza manna na gęsto z musem truskawkowym, wafle tortowe, woda

 

.

 

 

Data dodania: 2017-01-12 21:25:32
Data edycji: 2024-06-16 13:49:04
Ilość wyświetleń: 17177

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej