Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

Jadłospis

     

Informacja dotycząca żywienia dzieci w przedszkolu

Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:
Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.
Alergen nr 5 – Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu. gorczycy.
Alergen nr 6 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 7 – Seler i produkty pochodne.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie pod odpowiednią datą.

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji nauczycielowi w grupie.

UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się z w/w rozporządzeniem

     

   

 Jadłospis na bieżący tydzień od 08.12.25r. (poniedziałek) - 12.12.2025r. (piątek)

 

PONIEDZIAŁEK 08.12.2025

Śniadanie – bułka wieloziarnista (pszenica, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka), wędliną drobiową, papryką świeżą, sałatą, ciepłe mleko.

Obiad – zupa grochowa (seler) z ziemniakami, makaron (mąka pszenna, jaja) ze śmietaną (mleko) i truskawkami, woda z cytryną.

Podwieczorek – płatki kukurydziane na mleku (białko mleka), jabłko „do ręki”. 

WTOREK 09.12.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka), żółtym serem tartym (białko mleka), ketchupem, ogórek świeży „do ręki”, kakao (mleko).

Obiad – zupa ryżowa (seler) z ziemniakami, pulpety (mąka pszenna, jaja) w sosie pomidorowym (białko mleka), surówka z  kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka i kukurydzy, ziemniaki z koprem, woda z miodem.

Podwieczorek – bułka maślana (mąka pszenna, jaja) z masłem (białka mleka), banan, kakao (białko mleka).

ŚRODA  10.12.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka) szynką, ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa (żyto) z mlekiem (białko mleka)

Obiad zupa pomidorowa (seler) z ryżem, pierogi leniwe (białko mleka, mąka pszenna, jaja) z masłem, cukrem, cynamonem, brzoskwinia „do ręki”, woda z cytryną.

Podwieczorek – koktajl mleczny (białko mleka) bananowo-jagodowy, chrupki kukurydziane, mandarynka.

CZWARTEK 11.12.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białka mleka), dżemem, kalarepa „do ręki”, kawa zbożowa (żyto) z mlekiem (białko mleka)

Obiad – zupa wiejska (seler) z zacierkami (mąka pszenna), ryż curry z kurczakiem i warzywami (białko mleka, mąka pszenna), sok jabłkowy.

Podwieczorek – zupa mleczna z makaronem (mąka pszenna), gruszka, kabanosy, orzechy nerkowca.​​​​ 

PIĄTEK 12.12.2025

Śniadanie – jajecznica (jaja, białka mleka) ze szczypiorem, pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka), pomidorem, ciepłe mleko.

Obiad – zupa krupnik (seler) z kaszą jęczmienną, ryba smażona (jaja, białka mleka, mąka pszenna), surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, ziemniaki puree (białko mleka), napój imbirowy z miodem, cytryną i goździkami.

Podwieczorek – jabłka zapiekanekruszonką (białko mleka, mąka pszenna), brązowym cukrem i cynamonem, wafle kukurydziane, mleko(białko mleka).

 

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2025-12-06 19:20:05
Ilość wyświetleń: 25734

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej