JADŁOSPISY
przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i estetyczne oraz smaczne jak w domu.
Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.
Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.
Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.
INFORMACJA O ALERGENACH !!!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).
9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
12. Dwutlenek siarki.
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).
Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz poniżej na stronie internetowej przedszkola (tygodniowy).
Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.
Jadłospis na tydzień od 11 do 19 kwietnia
CZWARTEK 11.04.2024
Śniadanie – bułka wieloziarnista z masłem, pastą rybną z makreli, rzodkiewką szczypiorem, kakao.
Obiad – zupa jarzynowa z ziemniakami, pierogi leniwe z masłem, cukrem i cynamonem, marchewka „do ręki”, woda z miętą.
Podwieczorek – sałatka owocowa z miodem, chrupki kukurydziane.
PIĄTEK 12.04.2024
Śniadanie – bułka grahamka z masłem, żółtym serem, ogórkiem świeżym, herbata miętowa.
Obiad – zupa brokułowa z kaszą jaglaną i ziemniakami, gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka, sok jabłkowy.
Podwieczorek – kisiel truskawkowy, wafle zbożowo-ryżowe, jogurt Actimel.
Poniedziałek 15.04.2024
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, szynką, sałatą, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem.
Obiad – zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-ziołowym, marchewka „mini” na parze z masłem, solą i miodem, sok jabłkowy.
Podwieczorek – chałka drożdżowa z masłem, ciepłe mleko, mandarynka.
Wtorek 16.04.2024
Śniadanie – parówka na ciepło z ketchupem, pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem, ogórkiem świeżym, herbata miętowa z miodem.
Obiad - zupa barszcz ukraiński z ziemniakami, racuchy drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem, woda z cytryną, jogurt pitny Actimel
Podwieczorek – banan, bakalie, wafle ryżowe, woda z miętą
Środa 17.04.2024
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, pastą rybno-serową z makreli, ogórkiem kiszonym, szczypiorem, herbata z miodem i cytryną.
Obiad – zupa ryżowa z ziemniakami, pieczone pałki z kurczaka, ziemniaki puree, marchewka z groszkiem zasmażana na ciepło, napój imbirowy z cytryną i miodem.
Podwieczorek – budyń kakaowy, gruszka.
Czwartek 18.04.2024
Śniadanie – bułka grahamka z masłem, twarogiem, dżemem, herbata z cytryną.
Obiad – zupa żurek z białą kiełbasą i ziemniakami, pieczeń rzymska w ciemnym sosie pieczeniowym, żółta fasolka szparagowa na ciepło z masłem i bułką tartą, ziemniaki z koprem, kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek – deser/ krem z awokado, banana i kakao, chrupki kukurydziane, orzechy nerkowca „do ręki”.
Piątek 19.04.2024
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, pastą jajeczną, papryką świeżą, szczypiorem, ciepłe mleko.
Obiad – zupa porowo-ziemniaczana, makaron ze śmietaną i truskawkami, woda z cytryną.
Podwieczorek – pieczywo żytnie z masłem, szynką, pomidorem, kakao.
„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
82-200 Malbork
Mickiewicza 40