
Informacja dotycząca żywienia dzieci w przedszkolu
Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:
Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.
Alergen nr 5 – Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu. gorczycy.
Alergen nr 6 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 7 – Seler i produkty pochodne.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie pod odpowiednią datą.
Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji nauczycielowi w grupie.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się z w/w rozporządzeniem
Jadłospis na bieżący tydzień od 03.11.25r. (poniedziałek) - 07.11.2025r. (piątek)
PONIEDZIAŁEK 03.11.2025
Śniadanie – bułka wieloziarnista (pszenica, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka), wędliną drobiową, papryką świeżą, sałatą, ciepłe mleko.
Obiad – zupa grochowa (seler) z ziemniakami, makaron (mąka pszenna, jaja) ze śmietaną (mleko) i truskawkami, woda z cytryną.
Podwieczorek – bułka maślana (mąka pszenna, jaja) z masłem (białka mleka), banan, kakao (białko mleka).
WTOREK 04.11.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka) żółtym serem (białko mleka), ogórkiem świeżym, kawa zbożowa (żyto) z mlekiem (białko mleka).
Obiad – zupa ziemniaczana (seler), panierowany kotlet z kurczaka (jaja, mąka pszenna), surówka z marchewki, ziemniaki puree (białko mleka), kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek – koktajl mleczny (białko mleka) z truskawkami, chrupki kukurydziane, brzoskwinia „do ręki”.
ŚRODA 05.11.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka), szynką, sałatą, ogórkiem kiszonym, kakao (mleko).
Obiad – zupa ryżowa (seler) z ziemniakami, pulpety (mąka pszenna, jaja) w sosie pomidorowym (białko mleka), surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka i kukurydzy, ziemniaki z koprem, woda z miodem.
Podwieczorek – płatki kukurydziane na mleku (białko mleka), chałka drożdżowa (mąka pszenna, jaja, biało mleka) z masłem (białko mleka), jabłko „do ręki”.
CZWARTEK 06.11.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białka mleka), dżemem, kalarepa „do ręki”, kawa zbożowa (żyto) z mlekiem (białko mleka)
Obiad – zupa wiejska (seler) z zacierkami (mąka pszenna), ryż curry z kurczakiem i warzywami (białko mleka, mąka pszenna), woda z cytryną.
Podwieczorek – zupa mleczna z makaronem (mąka pszenna), gruszka, kabanosy.
PIĄTEK 07.11.2025
Śniadanie – jajecznica (jaja, białka mleka) ze szczypiorem, pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (białko mleka), pomidorem, ciepłe mleko.
Obiad – zupa krupnik (seler) z kaszą jęczmienną, ryba smażona (jaja, białka mleka, mąka pszenna), surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, ziemniaki puree (białko mleka), napój imbirowy z miodem, cytryną i goździkami.
Podwieczorek – jabłka zapiekane z kruszonką (białko mleka, mąka pszenna), brązowym cukrem i cynamonem, wafle kukurydziane, mleko(białko mleka).
„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

82-200 Malbork
Mickiewicza 40