
Informacja dotycząca żywienia dzieci w przedszkolu
Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:
Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.
Alergen nr 5 – Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu. gorczycy.
Alergen nr 6 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 7 – Seler i produkty pochodne.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie pod odpowiednią datą.
Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji nauczycielowi w grupie.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się z w/w rozporządzeniem
Jadłospis na bieżący tydzień od 27.10.25r. (poniedziałek) - 31.10.25r. (piątek)
PONIEDZIAŁEK 27.10.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, szynką, pomidorem, rzodkiewką, herbata z miodem i cytryną
Obiad – zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, naleśniki z twarogiem polane sosem jogurtowo-cynamonowym, banan „ do ręki”, woda z cytryną.
Podwieczorek – bułka grahamka z masłem, szynką, ogórkiem kiszonym papryką świeżą, owoc, kawa zbożowa z mlekiem,
WTOREK 28.10.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem tartym, ogórkiem świeżym i ketchupem, ciepłe mleko z laska wanilii.
Obiad – zupa fasolowa z ziemniakami, gyros drobiowy z sosem tzaziki, frytki zapiekane w piekarniku, sok.
Podwieczorek – Wafle tortowe przekładane z dżemem, ciepłe mleko, jabłko, marchewka „ do ręki”
Środa 29.10.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, wędliną, sałatą, ogórkiem świeżym , kawa zbożowa z mlekiem..
Obiad – zupa pomidorowa z ryżem, pierogi leniwe z masłem, cukrem , cynamonem, brzoskwinia „do ręki”.
Podwieczorek – koktajl mleczno – owocowy, chrupki kukurydziane.
CZWARTEK 30.10.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, twarogiem ,dżemem, kawa zbożowa.
Obiad – Zupa warzywna z kurczakiem, kasza jaglaną i ziemniakami, kotlet mielony smażony , ziemniaki z koprem, woda .
Podwieczorek – gofry z dżemem i cukrem pudrem, kakao, owoc.
PIĄTEK 31.10.2025
Śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, jajkiem, papryką świeżą, szczypiorem, pomidorem, herbata z miodem i cytryną.
Obiad – zupa marchewkowa z ziemniakami, kotlety rybne,surówka z kiszonej kapusty , napój imbirowy z miodem i cytryną.
Podwieczorek – Bułka maślana z masłem, kakao, owoc.
„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

82-200 Malbork
Mickiewicza 40