82-200 Malbork
Mickiewicza 40
JADŁOSPISY
przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i estetyczne oraz smaczne jak w domu.
Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.
Promujemy picie wody przegotowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.
Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie.
INFORMACJA O ALERGENACH !!!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiej Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie:
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz).
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
5. Orzeszki ziemne- arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie).
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
7. Mleko i produkty mleczne (produkty przygotowane na ich bazie).
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pistacje).
9. Seler, produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
12. Dwutlenek siarki.
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy (zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy).
Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny dla rodziców na tablicy ogłoszeń (tygodniowy) oraz poniżej na stronie internetowej przedszkola (tygodniowy).
Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.
Jadłospis na tydzień od 16 do 20 września
PONIEDZIAŁEK 16.09.2024
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem (mleko) szynką, sałatą, pomidorem, kawa zbożowa (żyto) z mlekiem.
Obiad – zupa ogórkowa (seler, śmietana z mleka) z ziemniakami, makaron (mąka pszenna, jaja) carbonara (białka mleka, jaja), marchewka „mini” na parze z masłem (mleko), sok jabłkowy.
Podwieczorek – chałka drożdżowa (mąka pszenna, jaja) z masłem (mleko), ciepłe mleko, jabłko.
WTOREK 17.09.2024
Śniadanie – parówka na ciepło z ketchupem, pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), żółtym serem (mleko), ogórkiem świeżym, herbata miętowa z miodem.
Obiad - zupa ryżowa (seler, śmietana z mleka) z ziemniakami, racuchy drożdżowe (mąka pszenna, jaja, mleko) z jabłkiem i cukrem pudrem, woda z miętą.
Podwieczorek – banan , wafle ryżowe, rodzynki, ciepłe mleko.
ŚRODA 18.09.2024
Śniadanie – bułka grahamka (mąka pszenna graham, serwatka z mleka) z masłem (mleko), twarogiem (mleko), dżemem, herbata
z cytryną.
Obiad – zupa jarzynowa (seler) z ziemniakami, pieczone pałki z kurczaka, mizeria z ogórków w śmietanie (mleko), ryż biały,
napój imbirowy z miodem i cytryną.
Podwieczorek – budyń kakaowy (mleko), gruszka.
CZWARTEK 19.09.2024
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem, (mleko) pastą rybno-serową z tuńczyka
w oleju i twarogu (mleko), ogórek kiszony, herbata z miodem i cytryną.
Obiad – zupa żurek (seler, śmietana z mleka) z białą kiełbasą i ziemniakami, pieczeń rzymska (jaja, pszenica) w ciemnym sosie pieczeniowym (mąka pszenna, śmietana z mleka), fasolka szparagowa żółta z masłem (mleko) i bułką tartą , ziemniaki z koprem, kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek – ryż na mleku na gęsto z musem truskawkowym, wafle tortowe (pszenica, jaja), woda.
PIĄTEK 20.09.2024
Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), pastą jajeczną, papryką świeżą, ciepłe mleko.
Obiad – zupa ziemniaczana (seler), makaron (mąka pszenna, jaja) ze śmietaną (mleko) i truskawkami, woda z cytryną.
Podwieczorek – pieczywo graham (mąka pszenna graham) z masłem (mleko), szynką, pomidorem, kakao (mleko)
„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
82-200 Malbork
Mickiewicza 40