Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

Jadłospis

     

Informacja dotycząca żywienia dzieci w przedszkolu

Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:
Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.
Alergen nr 5 – Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu. gorczycy.
Alergen nr 6 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 7 – Seler i produkty pochodne.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie pod odpowiednią datą.

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji nauczycielowi w grupie.

UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się z w/w rozporządzeniem

     

   

 Jadłospis na bieżący tydzień od 31 III do 4 IV  2025r.

PONIEDZIAŁEK 31.03.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem (mleko) szynką, sałatą, pomidorem, kawa zbożowa (żyto) z mlekiem.

Obiad – zupa ogórkowa (seler, śmietana z mleka) z ziemniakami, makaron (mąka pszenna, jaja) carbonara (białka mleka, jaja), marchewka „mini” na parze z masłem (mleko), sok jabłkowy.

Podwieczorek chałka drożdżowa (mąka pszenna, jaja) z masłem (mleko), ciepłe mleko, mandarynka.

WTOREK 01.04.2025

Śniadanie – parówka na ciepło z ketchupem, pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), żółtym serem (mleko), ogórkiem świeżym, kakao (mleko)

Obiad - zupa ryżowa (seler, śmietana z mleka) z ziemniakami, racuchy drożdżowe (mąka pszenna, jaja, mleko) z jabłkiem i cukrem pudrem, woda z miętą.

Podwieczorek – banan , wafle ryżowe, rodzynki, orzechy nerkowca, ciepłe mleko.

ŚRODA 02.04.2025

Śniadanie – bułka grahamka (mąka pszenna graham, serwatka z mleka) z masłem (mleko), twarogiem (mleko), dżemem truskawkowym, herbata z cytryną.

Obiad – zupa jarzynowa (seler) z ziemniakami, pieczone pałki z kurczaka, mizeria z ogórków w śmietanie (mleko), ryż biały,

napój imbirowy z miodem i cytryną.

Podwieczorek – budyń kakaowy (mleko), gruszka.

CZWARTEK 03.04.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi ) z masłem, (mleko) pastą rybno-serową z tuńczyka

i twarogu (mleko), ogórek kiszony, herbata z miodem i cytryną.

Obiad – zupa żurek (seler, śmietana z mleka) z białą kiełbasą i ziemniakami, pieczeń rzymska (jaja, pszenica) w ciemnym sosie pieczeniowym (mąka pszenna, śmietana z mleka), fasolka szparagowa żółta z masłem (mleko) i bułką tartą , ziemniaki z koprem, kompot wiśniowy.

Podwieczorek – ryż na mleku na gęsto z musem truskawkowym, wafle tortowe (pszenica, jaja), woda.

PIĄTEK 04.04.2025

Śniadanie – pieczywo mieszane (pszenica, żyto, jęczmień, sezam, ziarna soi) z masłem (mleko), pastą jajeczną, papryką świeżą, ciepłe mleko.

Obiad – zupa ziemniaczana (seler), makaron (mąka pszenna, jaja) ze śmietaną (mleko) i truskawkami, woda z cytryną.

Podwieczorek – pieczywo graham (mąka pszenna graham) z masłem (mleko), szynką, pomidorem, kakao (mleko)

 

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2025-03-30 12:21:21
Ilość wyświetleń: 21425

„Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej